Uit het archief: Onze groeiende jeugdafdeling (1949-1974) - SV Someren
route |     contact |     normen en waarden
Hoofdsponsor
Kledingsponsor
Hoofdsponsor jeugd
5 sterren sponsoren

Uit het archief: Onze groeiende jeugdafdeling (1949-1974)

31 augustus 2022 20:00


In de serie 'Uit het archief' duiken clubarchivaris Gerard Slegers en Toon van Maris in ons uitgebreide clubarchief om interessante, opmerkelijke of verloren gewaande wetenswaardigheden uit de historie van SV Someren te belichten.
In deze dertiende aflevering: Onze groeiende jeugdafdeling in de periode van 1949-1974. Wie nog (digitale) foto’s van jeugdteams uit die periode heeft, we ontvangen ze graag via gerardslegers@outlook.com of a.vanmaris1@upcmail.nl

Op 16 september 1949 werd de jeugdafdeling van SV Someren opgericht. Destijds werd er gestart met drie elftallen, te weten A1, B1 en C1. Mede door de nieuwe jeugdafdeling steeg het ledental in één jaar tijd van 95 naar 163.

 

C1 speelde zijn eerste wedstrijd op 7 oktober 1949 en werd al meteen in het eerste seizoen kampioen.

01.jpg

Someren C1 kampioen 1949-1950

Staand v.l.n.r.: Huub Kwarten, Theo Manders, Piet Martens, Piet van Eijk, Noud Lemmen, Leo Sonnemans, Lambert van Asten, Jan van Lierop.

Midden v.l.n.r.: Toon Maas, Frans van Bogget, Jan Frenken.

Voor v.l.n.r.: Ben Manders, Willy van Triet, Harrie van Weert.

 

In 1951 worden de bezittingen van de jeugdafdeling vermeld: twintig shirts, twee keeperstruien, een bal nr. 5 en een bal nr. 4. Deze ballen werden beschouwd als het meest kostbare bezit en als ze kapot waren, werden ze tot in den treure gerepareerd. Tijdens de jaarvergadering van 1951 werd opgemerkt dat de ballen op de trainingsavonden in slechte conditie waren, waarop Evi van Lierop – schoenmaker en ballenreparateur- repliceerde:

“De nieuwe beheerders moeten het nog leren. Er is een zekere techniek voor nodig om de ballen aan te passen aan de weersgesteldheden.”  Evi van Lierop beloofde zijn best te doen als de leden op hun beurt beloofden hun schoenen in orde te hebben. Hij was zelfs bereid om de schoenen te controleren op spijkers en voor de wedstrijd nog in orde te maken.

02.jpg

Someren A1 ongeslagen kampioen 1952-1953

Achter v.l.n.r.: Huub Kwarten (grensrechter), Ben Manders, Pietje Martens, Harrie Rutjens (leider), Piet van Eijk, Jan Muijen, Piet Boerekamp, Lambert van Asten, Theo Manders (leider).

Midden v.l.n.r.: Jan Frencken, Maricus Lomans, Herman Slegers.

Voor v.l.n.r.: Marinus Boerekamp, Jac van Bogget, Theo van Dinther.

 03.jpg

 Someren B1 1955-1956

Achter vlnr.: Frits Litjens, Wim Steijvers, Harrie v.d. Einden, Harrie Nagel, Piet Steijvers, Harrie Boerekamp, Jac Boerekamp, Harrie van Lieshout, Jan v.d. Voort.  Voor vlnr: Toon Snijders, Jac Steijvers, Jan Gähler, Jac Hilverda, Willie Sonnemans.

04.jpg

Someren B1 kampioen 1956-1957 

Staand vlnr: Jo Steijvers, Martien Slegers, Gerard Velings, Rini Verheijen, Jac Steijvers, Frits Verheijen, Wim Janssen, Wim van Asten, Toon Welten, Frits Litjens. Gehurkt vlnr: Harrie van Houts, Jac Hilverda, Piet Steijvers, Fried Martens, Wim van Eijk.

05.jpg

1957-1958 Someren A2

Staand v.l.n.r.: Frits Litjens (leider), Bertus Engels, Jan Maas, Piet Verberne, Piet Lommen, Jac Boerekamp, Anton Geurtjens, Herman Slegers en Jo v.d. Voort (begeleiding).

Voor v.l.n.r.: Tiny Sonnemans, Harrie v.d. Einden, Harrie Nagel, Harrie Bakermans, Jan Jansen, Harrie Boerekamp.

06.jpg

 A1 kampioen 1960-1961

Achter v.l.n.r.: Jan Bennenbroek, Albert van den Eijnden, Stef van Heugten, Piet Kolenberg, Jan Tinnemans, Frans van Lieshout (leider).

Voor v.l.n.r.: Piet van Otterdijk, Frans Slegers, Jan van Houts, Ad van den Eijnden, Henk Meeuws, Gerard Reumer.


Onderstaand artikel komt uit het Helmonds Dagblad van 1962

07a.jpg

07b.jpg

08.jpg
Someren C1 kampioen 1964-1965

Achter v.l.n.r.: Jan Tinnemans (leider), Cor Ketelaars, Toon van Eijk, Bert Michiels, Huub van de Voort, Martien van den Eijnden (jongere broer van Ad en Albert),Tiny Manders (leider).

Voor v.l.n.r.: Jos Heijnen, Piet van Doorn, Lambert van den Burgt, Toon van de Veen, Nico van Eijk, Willy Berkers, Jo van de Veen.

 09.jpg

 Someren B1 1967-1968

Achter v.l.n.r.: Trainer Frans van Vijfeijken, Toon van Eijk, Martien Verdonschot, Piet van Doorn, Peter Claassen, Hilbert Kievit, Jan Meeuws, Bert Michiels, leiders Bert Maes en Jac Gähler.

Voor v.l.n.r.: Gerard Caron, Jos Heijnen, Peter van den Boomen, Nico van Eijk, Wim van Bree.

 10.jpg

 Someren C1 1969-1970

Achter v.l.n.r.: Hennie Schweren, Gerard Lomans, Peter Wijlaars, Tiny Swinkels, Math Verstappen, Bert Maes (leider).

Voor v.l.n.r.: Louis van de Veen, Hans Geers, Tiek van Santvoort, Frans de Lau, Pieter Lomans, Jos Michiels, Huub Raijmakers.

 11.jpg

Someren B2 1970-1971

Achter v.l.n.r.: André Peters, Math Verstappen, Jan Verberne, Peter Wijnen, Peter Kirkels, Ad van Seggelen.

Voor v.l.n.r.: Hans de Lau, Gerard Slegers, Frans de Lau, Hans Fleuren, Frans Leenen.

 

In het seizoen 1971-1972 streden Someren P3 en P4 samen om het kampioenschap. P3 had in de laatste wedstrijd genoeg aan een gelijkspel en P4 moest winnen om de eerste plaats te bereiken. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, dus P3 (met als leiders Jos Hurkmans en Tiny v.d. Wallen) werd kampioen.

12.jpg

1971-1972 P3-kampioensfeestje

De pupillen bootsten een ‘volwassen’ feestje na, zgn. met bier en sigaretten (misschien is de foto daarom wat mistig uitgevallen).

Achter v.l.n.r.: Johan van Vroonhoven, Hans v.d. Ven, Twan Verbruggen, Dries van Dijck, Kees de Haas.

Voor v.l.n.r.: Wim Isbouts, Karel van Vlerken, Hans van Santvoort, Jan Wijnen, Frits van Otterdijk, Johan Manders, Arnoud Schweren, Jos Tinnemans.

 13.jpg

Someren C1 op 25 mei 1974

(Na afloop van een voetbaltoernooi bij Theole in Tiel)

Achter v.l.n.r.: Frans van Otterdijk, Jac Isbouts, ouders Van Houten, Henk Kusters, Wim Isbouts, Bert Maes (leider), Frank van de Boomen, Nico van Eijk (leider), Peter van de Laar, John Wijlaars.

Voor v.l.n.r.: Peter van de Moosdijk, Joan van Vroonhoven, Henk van Houten, Wiljan van Vlerken, Frits van Otterdijk, Tonny Keijzers, Hans van Santvoort, Gerard Wijnen.

 

De jeugdafdeling maakte in de eerste 25 jaar van zijn bestaan een flinke groei door. Begonnen in 1949 met drie teams,  waren dat er in 1974 al zestien (2A, 3B, 3C, 5P en 3 aspirantenteams).

 

In de jaren daarna zou de groei nog veel verder gaan, maar daarover een volgende keer meer. Dan komt de periode 1974-1999 aan bod.

Ook (team)foto’s uit die periode zijn van harte welkom!!! Laat ze maar komen!!!!

 

Delen

Voorbeschouwing

Dinsdag 12 december 2023 - aanvang 20:00 uur Sportpark De Potacker
Someren 1 (zon)
VS
S.V. Brandevoort 1 (zon)
Lees voorbeschouwing


voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!