Uit het archief: ‘Van clubcafé naar eigen kantine’ - SV Someren
route |     contact |     normen en waarden
Hoofdsponsor
Kledingsponsor
Hoofdsponsor jeugd
5 sterren sponsoren

Uit het archief: ‘Van clubcafé naar eigen kantine’

22 februari 2022 19:45


In de serie 'Uit het archief' duiken Gerard Slegers en Toon van Maris in ons uitgebreide clubarchief om interessante, opmerkelijke of verloren gewaande wetenswaardigheden uit de historie van SV Someren te belichten.

In deze vijfde aflevering: ‘Van clubcafé naar eigen kantine’.

Van clubcafé naar eigen kantine (1974)


In de beginjaren van SV Someren vonden vergaderingen en clubbijeenkomsten altijd plaats in Someren-Eind. Vanaf eind 1947 werden die bijeenkomsten afwisselend in het Eind (bij café Van Doorn) en in het Dorp (bij café F. Bukkems) gehouden. 

Toen de vereniging in 1948 ging spelen op sportpark De Potacker werd de behoefte aan een centraal gelegen clubcafé steeds groter. Het stond al eerder op de agenda tijdens de ledenvergadering, maar in juli 1950 besloot een ruime meerderheid van de leden om café Th. Janssen in de Einderstraat (tegenwoordig zaal Hellendoorn in de Boerenkamplaan) te benoemen tot centraal clubhuis. Toen Stan en Toos Janssen hun café in 1972 verlieten, vond het bestuur de tijd rijp voor een eigen clubhuis op De Potacker.

 

Onze eerste (nood)kantine

01.jpg

In oktober 1973 kreeg onze vereniging de mogelijkheid om de noodwoning van Stan en Toos Janssen over te nemen. Op dat aanbod werd ingegaan en vanaf dat moment beschikte de vereniging over een eigen noodkantine met Frans Vermolen ‘de Volendammer’  als eerste beheerder.

02.jpg
Een eigen kantine, daar mag op gedronken worden.
V.l.n.r.: Jan Thielen, Martien Slegers, Pietje Martens, Stef Velings en Henk Post.

03.jpg
Samen in de houten noodkantine met de gaskachel op de achtergrond. V.l.n.r.: Henk Verstappen, Wim van Bree, Jos v.d. Wallen en Noud van Bree.

De plannen voor het realiseren van een nieuwe kantine werden niet op de lange baan geschoven. Een commissie o.l.v. Piet van den Einden en Frans Bukkems werkte maandenlang aan de nieuwbouwplannen.

04.jpg

Al in 1971 werden er voorzichtige plannen gemaakt om een clubgebouw op de plaats van de toenmalige fietsenstalling te bouwen (op de vroegere fietsenstalling naast de blokhut, dichtbij de Potackerweg).

Uiteindelijk werden de bouwactiviteiten in 1974 gestart op de huidige plaats, rekening houdend met de latere uitbreidingen van ons sportpark. De bouw werd grotendeels gerealiseerd met eigen vrijwilligers, waaronder veel leden van de veteranenafdeling.

05.jpg
Jo van Seggelen en Dorus Thijs draaien specie voor de metselaars.

06.jpg
Nog meer hulptroepen: v.l.n.r.: Henk v.d. Heuvel, Marinus van Ganzewinkel, Ben Vogels, Jantje v.d. Wallen, Frans van Lieshout en Piet van Bree.

 

07.jpg
Harrie Boerekamp en Piet van Lieshout aan het werk naast de kantine. De plek waar nu veld 6, 7 en 8 liggen, was toen nog weiland. 

08.jpg
V.l.n.r.: ‘Kappie’ Rombauts, Piet Verberne, Jo van Seggelen, Piet v.d. Einden en Ben Vogels.

 

09.jpg
V.l.n.r.: penningmeester Jan Maas, Harrie Boerekamp, Cees ‘Kappie’ Rombauts, Piet van Lieshout.

10.jpg
Piet v.d. Einden en Christ v.d. Mortel. Op de achtergrond de tribunekleedlokalen met de grote ramen, die bij latere verbouwingen verdwenen zijn.

11.jpg

Op 28 september 1974 werd de kantine onder grote belangstelling geopend. Frans Bukkems, die een groot aandeel had in de voorbereidingen van de bouw, kon de opening helaas niet meemaken. Hij overleed in 1974 op 31-jarige leeftijd. Ook horecamedewerker Gerard Velings stierf in datzelfde jaar op jonge leeftijd.

  
12.jpg

13.jpg

14.jpg
Onze eerste kantine in typische jaren 70-stijl.

15.jpg
Voorafgaand aan de opening werd het nieuwe clubgebouw door pastoor Deveer ingezegend (het laatste officiële optreden van de geestelijkheid bij SV Someren).

16.jpg
Dokter Pierre Broos, voorzitter van SV Someren, spreekt alle aanwezigen toe.


17.jpg
Jan van Bree en kantinebeheerder Frans Vermolen luisteren mee achter de bar.


18.jpg

19.jpg

Delen

Voorbeschouwing

Dinsdag 12 december 2023 - aanvang 20:00 uur Sportpark De Potacker
Someren 1 (zon)
VS
S.V. Brandevoort 1 (zon)
Lees voorbeschouwing


voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!