Uit het archief: Somerense tribune staat op Astense grond - SV Someren
route |     contact |     normen en waarden
Hoofdsponsor
Kledingsponsor
Hoofdsponsor jeugd
5 sterren sponsoren

Uit het archief: Somerense tribune staat op Astense grond

28 januari 2022 8:45


In deze nieuwe serie 'Uit het archief' duikt onze clubarchivaris Gerard Slegers in ons uitgebreide clubarchief, om interessante, opmerkelijke of verloren gewaande wetenswaardigheden uit de historie van SV Someren uit te lichten. In de tweede aflevering: Somerense tribune staat op Astense grond.

In 1961 werd de tribune van SV Someren gebouwd. Dat is algemeen bekend, maar bijna niemand weet dat onze tribune op Astense grond is gebouwd!  In dit artikel kun je lezen hoe de tribune en de kleedlokalen 61 jaar geleden tot stand kwamen. En wat had Asten daarmee te maken?

Onze vereniging kende in 1960 naast veel problemen ook een aardige groei. Het aantal leden steeg tot 263, te weten 68 senioren, 76 junioren,  6 ereleden en 113 rustende leden.

01.jpg

Voor de actief voetballende leden was tot 1961 alleen een blokhut beschikbaar als kleedruimte (red: deze foto van de blokhut is overigens gemaakt in 1971). Daarom werd de roep om goede kleedlokalen steeds groter. Het plan ontstond om niet alleen extra kleedruimtes, maar ook een tribune te bouwen.

 
Er werd een bouwtekening gemaakt en veel bouwvrijwilligers werden benaderd om mee te helpen. De club ging voortvarend aan de slag om de benodigde financiële middelen rond te krijgen en jeugdleden gingen op 8 juli 1961 glazen verkopen om ook een bijdrage te leveren ten behoeve van de bouw.

02.jpg

Snelbouw
De bouw werd in een kort tijdsbestek van vier en een halve maand gerealiseerd dankzij de medewerking van de gemeente, heel veel vrijwilligers, architect Janus van Heugten en opzichter Theo van Heugten. De Lagere Technische School zorgde ook voor ondersteuning en het bedrijfsleven regelde allerlei schenkingen en kortingen.

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg
Leerlingen van de LTS, onder leiding van Jan Welten, bezig met het lassen van de metalen spanten.  

07.jpg

08.jpg

09.jpg

Vanaf links 1. Frans Slegers, 2. Piet van Eijk, 4. Stefan van Heugten, 7. Klaas van Gaal, 8. Chris van de Mortel en 8. Jan van de Voort.

10.jpg

11.jpg

12.jpg
Artikel uit de Helmondse Courant van 1961 met o.a. een foto van terreinknecht Klaas van Gaal.

13.jpg

De opening van de nieuwe tribune met kleedlokalen vond plaats op zondag 22 oktober 1961. Vice-voorzitter Van Helvert, tevens voorzitter van de bouwcommissie, heette iedereen van harte welkom tijdens de openingsceremonie. Hij schetste ook hoe de kleedlokalen en de tribune tot stand waren gekomen.

14.jpg

15.jpg
Voor de vele aanwezigen werd een oefenwedstrijd gespeeld tussen Someren 1 en Deurne 1.

16.jpg
Harmonie Somerens Lust uit Someren-Dorp en harmonie Juliana uit Someren-Eind brachten gezamenlijk een aubade. Het jeugdspelertje naast aanvoerder Jan Loomans (links op de foto) is Harrie Aarts.

17.jpg
Foto uit de Helmondse Courant van oktober 1961: ‘De inzegening van de nieuwe kleedlokalen in Someren door kapelaan Van Lierop’. De tweede jeugdspeler van links is Henk van Seggelen. Rechts de spelers van Someren 1.

Somerense tribune staat op Astense grond
Tijdens zijn toespraak gaf voorzitter dokter Broos prijs dat de fundamenten van het gebouw rusten op Astense grond. Die gele grond was door het Astense gemeentebestuur beschikbaar gesteld en vanaf de overkant van het kanaal naar Someren gebracht.

Financieel tekort
Het gebouw, eigendom van de gemeente, viel ondanks alle vrijwillige arbeid en schenkingen toch iets duurder uit dan begroot, maar burgemeester Boerenkamp gaf aan dat voor dat financiële tekort wel een oplossing gevonden zou worden.  

18.jpg

 

 

Delen

Voorbeschouwing

Dinsdag 12 december 2023 - aanvang 20:00 uur Sportpark De Potacker
Someren 1 (zon)
VS
S.V. Brandevoort 1 (zon)
Lees voorbeschouwing


voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!